LIFESTYLE

Vandaag precies 12 jaar geleden: Nederland verliest de WK finale van Spanje.

De wedstrijd had de meeste toegekende gele kaarten in een WK-finale, meer dan het dubbele van het vorige record van Argentinië tegen West-Duitsland in 1986, waar zes kaarten werden uitgedeeld. Veertien gele kaarten werden toegekend (negen voor Nederland en vijf voor Spanje). John Heitinga werd weggestuurd na het ontvangen van een tweede gele kaart in 109e minuut. Een gele kaart was voor Nigel de Jongs trap op de borst van Xabi Alonso tijdens de eerste helft (28e minuut), waarvoor Rob Hughes van onder andere The New York Times vond dat de scheidsrechter een rode kaart had moeten geven. De scheidsrechter, Howard Webb, zei later na het beoordelen van de fout dat het een rode kaart had moeten zijn, maar dat zijn zicht tijdens het spel gedeeltelijk werd belemmerd.

Nederland had verschillende kansen om te scoren, met name in de 62e minuut toen Arjen Robben een pass kreeg van Wesley Sneijder en hem één-op-één plaatste met de Spaanse doelman Iker Casillas, maar Casillas kon nog net de bal raken met een uitgestrekt been. Sergio Ramos miste voor Spanje een vrije kopbal uit een hoekschop toen hij helemaal vrij stond. Vanaf de 109e minuut speelde Nederland met 10 man vanwege de tweede gele kaart van Heitinga. Met een penalty shootout die onvermijdelijk leek, sprintte Jesús Navas naar het tegengestelde territorium en begon een reeks passen die ertoe leidden dat Andres Iniesta uiteindelijk de winnende goal scoorde vier minuten voor het einde van de blessuretijd.

Net voordat het doelpunt werd gescoord, had Nederland een vrije trap die de muur raakte en via Cesc Fàbregas uitging. In plaats van een hoekschop, werd aan de Spanjaarden een doeltrap gegeven, dat leidde tot het winnende doelpunt. Na het doelpunt kreeg Joris Mathijsen een gele kaart voor zijn sterke protesten tegen de scheidsrechter, en andere Nederlandse spelers bekritiseerden Webb voor deze beslissing na de wedstrijd. Iniesta kreeg een gele kaart voor het uittrekken van zijn shirt tijdens het vieren van zijn doelpunt. Daaronder had hij een wit vest met de handgeschreven boodschap: “Dani Jarque siempre con nosotros” (“Dani Jarque, altijd bij ons”)

POPLAIR VANDAAG

To Top