STATUS

Nu starten met boosterprik volgens Hoofd IC Amsterdam UMC

hoofd IC in het Amsterdam UMC op locatie VU, vindt het besluit van minister de Jonge om pas in december te beginnen met de boosterprik met het coronavaccin onbegrijpelijk.

“Ik zou de regering willen oproepen: Eerder vandaag dan morgen beginnen met die derde prik”, zegt Armand Girbes, hoogleraar IC geneeskunde. “De vaccins liggen klaar, dus waar wachten we op? De beste IC behandeling is het voorkomen ervan. Daarom is het belangrijk dat we de risicogroepen zo snel mogelijk die boosterprik geven. De beschermingsfactor van de covidvaccinatie neemt heel snel af. Dat is helemaal niet onverwacht maar wel aangetoond in meerdere studies en publicaties.”

Girbes weet van collega’s uit landen die heel snel zijn begonnen met de eerste vaccinaties, zoals Israël, dat een derde prik een belangrijk effect kan hebben. En die prik vindt hij ook nodig om de druk op de zorg omlaag te brengen en de gezondheidsschade voor andere patiënten te beperken.

Een hartpatiënt kwam eerder tijdens de pandemie door de toestroom aan covidpatiënten ernstig in de problemen, vertelt Girbes.”Die patiënt bleef maar op de wachtlijst staan en op een gegeven moment kreeg hij de consequentie van die ernstige aandoening: een hartstilstand. Hij moest toen gereanimeerd worden maar kwam daardoor in een veel slechtere situatie dan wanneer hij was geopereerd. Het is echt tijd om nu verstandige beslissingen te nemen en niet langer te wachten met die derde prik.” bron: AT5

POPLAIR VANDAAG

To Top